Een update over de kantorenmarkt in Vlaanderen in 2019

Het adviesbureau Jones Lang LaSalle heeft een onderzoeksrapport uitgebracht over de kantorenmarkt in Vlaanderen. Deze studie geeft een overzicht van de markt vanaf het najaar van 2019. De vraag is groot in Vlaanderen, terwijl de leegstand al enkele jaren sterk daalt. Huren stijgt door kwaliteitstekorten en coworking is een belangrijke trend geworden.

Een sterke vraag naar kantoorruimte

De opnamecijfers zijn een meting van de ruimtebezetting in een bepaalde stad, op een bepaald moment. Adviseurs en analisten bestuderen deze cijfers om de sterkte van de vraag naar een vastgoedproduct, bijvoorbeeld kantoorruimte, te beoordelen.

Door het bestuderen van de gecumuleerde opnamecijfers in Antwerpen, Gent, Mechelen, Leuven en Hasselt, meldt JLL dat ze in 2017 een recordhoogte hebben bereikt. In dat jaar waren er in de vijf steden 285.000 vierkante meter bezet. Een jaar later, in 2018, was dat aantal 270.000 vierkante meter. In 2019 wordt 113.446 vierkante meter kantoorruimte ingenomen. Hoewel de huidige opname lager is dan die van de twee voorgaande jaren, blijft deze 30,6% hoger dan het 5-jaargemiddelde.

Volgens dit rapport is Antwerpen de stad met de grootste kantorenmarkt van Vlaanderen. In de eerste helft van 2019 bedroeg de totale opname 52%, gevolgd door Gent met 35%, Mechelen met 8% en Leuven met 5%.

Een aanzienlijke vermindering van de leegstand in de gebouwen

Het gevolg van een dergelijke sterke vraag naar kantoorruimte is een tekort aan vacatures. De leegstand in Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen en Hasselt daalt al vier jaar. Veel bedrijven staan voor uitdagingen bij het vinden van de juiste ruimte:

 • Gent heeft de laagste leegstand van de vijf steden, met slechts 2,9% van de leegstaande kantoorruimte. Dit percentage vertegenwoordigt een oppervlakte van 39.000 vierkante meter,
 • Het tarief van Hasselt is een vermindering 4,8%, van 5,6% in 2018,
 • Leuven bevindt zich in dezelfde situatie van onder bevoorrading, aangezien de meeste pakketten worden gecontroleerd door de Katholieke Universiteit Leuven.
 • In Mechelen is de leegstand gedaald van 7,9% in de eerste helft van dit jaar tot 7,16% eind 2019,
 • Antwerpen heeft de hoogste leegstand van de vijf steden. De aantallen dalen echter al enkele jaren. Tussen 2018 en 2019 is de leegstand van de Antwerpse kantoorruimte gestegen van 8,5% naar 8,05%.

Het tekort aan kwalitatieve hoogwaardige kantoorruimtes is vooral duidelijk voor klasse A-gebouwen. Het wordt nog versterkt door de huidige schaarste aan grootschalige ontwikkelingen. De situatie kan de komende jaren veranderen, dankzij het veelbelovende werk van nieuwe Vlaamse ontwikkelaars zoals Alides, ION, Baltisse en Cores.

Skyrocketing huurprijzen

Het onderaanbod van leegstaande kantoren leidt logischerwijs tot een stijging voor te huren:

 • In Mechelen is de gemiddelde huurprijs sinds 2018 met 1% gestegen tot 122 euro per jaar per vierkante meter in 2019. De gemiddelde huurprijs in een gebouw van klasse A is een stabiele 125 euro.
 • Net als in Gent is de gemiddelde huurprijs van de woning in minder dan een jaar tijd met 1,3% gestegen. De prijs is nu 127 euro per jaar per vierkante meter. De gemiddelde huur van een kantoorruimte in een A-klasse A-faciliteit bedraagt 155 euro.
 • Het meest opvallend is dat de gemiddelde huurprijs in Antwerpen sinds vorig jaar met 2,7% is gestegen. De gemiddelde jaarlijkse huur van een kantoorruimte bedraagt nu 113 euro per vierkante meter. De A-gebouwen zijn 2,9% duurder dan in 2018, met een gemiddelde huurprijs van 145 euro.

In Leuven is de situatie omgekeerd. Hoewel er een tekort is aan kantoorruimte, is de gemiddelde huurprijs sinds vorig jaar met 7,1% gedaald en bedraagt hij nu 124 euro per jaar per vierkante meter. De gemiddelde huurprijs A bedraagt 145 euro. Deze is sinds 2018 met 1% gedaald.

Tenslotte zijn de cijfers in Hasselt stabiel. De gemiddelde huurprijs is nog steeds 120 euro per vierkante meter per jaar, terwijl de gemiddelde huurprijs van klasse A 135 euro bedraagt.

Evoluerende werkgewoontes / Werkgewoontes die zich ontwikkelen

Er is een duidelijke trend naar co-working spaces in de hedendaagse vastgoedwereld. Coworking praktijken stellen bedrijven in staat om hun gebruik van kantoorruimte te optimaliseren en de flexibiliteit en mobiliteit van hun werknemers te bevorderen. De trend is dat bedrijven hun kantoorruimte optimaal kunnen gebruiken en dat zij hun werknemers kunnen stimuleren om te werken op een flexibele en mobiele manier.

Recente veranderingen in de Vlaamse kantorenmarkt weerspiegelen deze evolutie in de organisatie van het werk:

 • Officenter, een groeiend bedrijf dat gespecialiseerd is in coworking spaces, heeft hubs opgezet in Hasselt, Turnhout, Leuven, Geel, Aalst en Antwerpen.
 • Twee van de merken van de International Workplace Group, Spaces en Regus, breiden momenteel uit in steden als Antwerpen en Gent, maar ook in Herentals, Brecht en Temse. Deze drie kleinere steden liggen dicht bij de snelwegen, wat het leven gemakkelijker moet maken voor pendelaars die dichter bij huis willen werken, en verder van de drukke stadscentra.
 • Eerder dit jaar hebben Fosbury & Sons besloten om een grote ruimte in te nemen aan het Eilandje, het oude Antwerpse havengebied. Het bedrijf biedt zijn klanten volledig uitgeruste co-working faciliteiten aan. Met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter wordt dit project tot op heden de grootste co-working space in Vlaanderen.

Raadpleeg onze laatste vacatures in Vastgoed, Algemene Constructie en Speciale Technieken op onze website: https://dgeconstruction.be/nl/jobs

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s